Politik og holdninger

Fremtidens ældrepleje

Danskernes forventninger til velfærdssamfundet stiger i takt med, at vores velstand udvikler sig, og det er ikke givet, at den skattefinansierede ældrepleje kan følge med. Derfor bør der være gode vilkår for, at dem som ønsker det, kan supplere med forsikrings- eller opsparingsbaserede løsninger, som bygger oven på den offentlige kernevelfærd.

Relateret til: Ældrepleje og plejeboliger
Publiceret 21.07.2023

Større ønsker og bedre privatøkonomi

I takt med velstandsudviklingen stiger vores forventninger til velfærdssamfundet. Samtidig får vi bedre råd til at bruge penge på andet end de basale fornødenheder. Derfor forventer vi i forsikrings- og pensionsbranchen, at danskerne i fremtiden vil supplere den offentlige ældrepleje i endnu større omfang end i dag.

En værdig ældrepleje for alle

I forsikrings- og pensionsbranchen ønsker vi en stærk offentlig kernevelfærd. Det er et vigtigt element i den danske samfundskontrakt, at man efter et langt arbejdsliv kan være sikker på, at få den skattefinansierede hjælp og pleje, man har brug for, når behovet opstår. Det stigende demografiske pres på ældreplejen betyder, at der er behov for at gentænke organiseringen af den kommunale ældrepleje, hvis den skal blive langtidsholdbar.

En ældrepleje med tid til omsorg

Læs Per Okkels-udvalgets rapport fra 2022

Læs mere arrow-right

Den danske velfærdsmodel

I den unikke danske velfærdsmodel bygger borgerne oven på den offentlige kernevelfærd med ordninger fra forsikrings- og pensionsselskaberne. Millioner af danskere bygger således ovenpå dagpengene, førtidspensionen, folkepensionen og sundhedsvæsenet med private supplementer. Sådan kan det også blive i ældreplejen, hvis der er politisk ønske om og opbakning til det.

Kollektive ordninger kan øge ligheden

Der er i dag borgere, der køber privat hjælp af egen lomme. Andre nøjes med den hjælp, de kan få fra kommunen. En udrulning af kollektive supplementsordninger vil ikke øge uligheden, men tværtimod betyde, at flere vil kunne få mulighed for at tilkøbe ekstra hjælp. Ser vi på arbejdsmarkedspensionerne, så har de netop reduceret uligheden blandt de danske pensionister – ikke øget den.

Behov for politiske visioner

Problemerne i den kommunale ældrepleje har de seneste år skygget for en politisk debat om supplementer i fremtidens ældrepleje. Den debat er der behov for. Ser vi tilbage på Fælleserklæring fra 1987, så satte den retningen og rammerne for udviklingen af de arbejdsmarkedspensioner, som gør, at Danmark i dag har et af verdens bedste pensionssystemer. En tilsvarende debat har vi behov for at tage i dag, hvis vi skal se på alternative finansieringsmodeller for ældreplejen for at finde den bedst mulige måde at fremtidssikre den.

Helt overordnet arbejder forsikrings- og pensionsbranchen for:

  1. Vi bakker op om en stærk offentligt finansieret ældrepleje, hvor politikerne løbende forventningsafstemmer både kvaliteten og omfanget med borgerne.
  2. Forsikrings- og pensionsbranchen er en del af velfærden. Vi arbejder for et godt samspil mellem offentlige og private aktører, hvor der samlet set leveres den ældreservice, som både den enkelte og samfundet ønsker.
  3. Vi arbejder for gode vilkår for rummelige og kollektive supplementsordninger til den offentligt finansierede universelle velfærd.
  4. Vi understøtter ønsket fra et bredt flertal i folketinget om at fremme borgerens frie valg på ældreområdet ved at byde ind med konkrete løsningsforslag.
  5. Vi anerkender, at der er knaphed på plejepersonale, og at nye finansieringsmodeller eller OPP-projekter ikke i sig selv løser dette.

Børsen, 7. juli 2022

Læs F&P-direktørs debatindlæg om fremtidssikring af velfærdssamfundet

Gå til siden arrow-right

Seneste nyt

Nyhed {{article.tag}} {{article.publishedDate}}
{{article.header}} chevron
Se alle nyheder arrow-right
Karina Ransby

Vil du vide mere?

Kontakt vores ekspert i pension og velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.