Tema
Debat

Regeringen underkender vores samfundsbidrag

14. sep. 2020
Debatindlæg bragt på Altinget

Af Kent Damsgaard, administrerende direktør, Forsikring & Pension


Regeringen vil finansiere sit udspil ”Ny ret til tidlig pension” ved at indføre en særskat for den finansielle sektor.

Regeringens argument for at pålægge den finansielle sektor en særskat er, at regeringen oplever, at den har et udestående med bankerne fra blandt andet finanskrisen.

Men særskatten rammer ikke kun bankerne – hvis ikke den udformes meget præcist, vil den også ramme forsikrings- og pensionsselskaberne.

Forslag rammer skævt
Med det nuværende forslag vil man ramme forsikrings- og pensionskunder og tilmeld gøre det meget uens til skade for konkurrencen og den enkelte forbruger.
Regeringen italesætter, at man som branche skal leve op til ’samfundskontrakten’. Samme regering har ellers ved flere lejligheder rost vores branche for netop vores bidrag til samfundet.Og derfor mener vi, at det er relevant at spørge regeringen, om samfundskontrakten ikke går begge veje?


Eller har vi misforstået erhvervsministeren, når han tidligere udtalt sig om dette for eksempel, da han tidligere har sagt til Information: ”lever man op til de formelle regler og love i vores samfund, men også de normer og værdier, som handler om ordentlighed, så har man fået en stærk allieret her i Erhvervsministeriet. Så ruller jeg gerne den røde løber ud.”

Samfundsbidrag
Vi mener, at regeringen skylder at give et svar på, hvorfor forsikrings- og pensionsselskaberne skal betale en særskat. Branchen er altid klar til at tage et ansvar for det samfund, vi lever i, og vi investerer massivt i grøn omstilling, forebyggelse og så videre. Det vil vi selvfølgelig blive ved med.

Vi ser det som en utrolig vigtig samfundsopgave at hjælpe med at løse nogle af de allervigtigste samfundsudfordringer, vi står over for – eksempelvis med at nå målet om en 70 procent reduktion af CO2 inden 2030.

Det er en opgave, vi tager meget seriøst, hvilket vores engagement i regeringens klimapartnerskab for finanssektoren og pensionsbranchens ekstra bidrag på 350 milliarder kroner til investeringer i grøn omstilling frem mod 2030 viser. Derudover bidrager vi med omkring 30 milliarder kroner årligt til statskassen.

Vil du modtage vores nyheder på mail?