Tema
Debat

F&P: Lad pensionsselskaber hjælpe med plejeboliger

8. jun. 2021
Regeringen og KL har netop afsluttet forhandlinger om kommunernes økonomi for 2022. Men udfordringerne med mangel på plejeboliger er ikke løst og kan blive en møllesten om halsen på kommunerne i de kommende år, mener brancheforeningen.

I Danmark får vi brug for titusindvis af nye plejeboliger i de kommende år. Om 15 år vil der være omkring 200.000 flere borgere over 80 år. Det vil skabe en udfordring for kommunerne og deres økonomi, og den er ikke løst med aftalen om kommunernes økonomi.

 

- Det er bestemt positivt, at regeringen og kommunerne har fastlagt rammerne for økonomien i 2022, og at aftalen rummer et løft af ældreplejen. Men vi bliver nødt til også at få taget fat på de mere langsigtede svar på manglen på plejeboliger. Vi bliver flere og flere ældre, og manglen på plejeboliger trænger sig mere og mere på, siger underdirektør Karina Ransby, Forsikring & Pension.

 

Hun opfordrer til, at kommunerne og pensionsbranchen finder sammen i partnerskaber for at løse opgaven.

 

- Behovet for plejeboliger er så stort, at partnerskaber med pensionsselskaberne om friplejehjem og plejeboliger er en oplagt del af løsningen. På den måde kan vi både imødekomme de ældres forskellige ønsker og behov – og samtidig samt aflaste kommunerne fra at skulle bygge nyt, fortæller Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

Flere pensionsselskaber har gennem de seneste år indgået partnerskaber med friplejeboligleverandører om at bygge og drive friplejehjem i en række kommuner, men plejeboligbehovet bliver langt større, og det kan blive svært for kommunerne at følge med. Mange kommuner har endnu ikke friplejehjem.

 

- Der er behov for at få ryddet ud i regler og benspænd, der står i vejen for, at pensionsselskaberne i højere grad kan hjælpe med at få bygget de plejeboliger, samfundet har brug for. Selskaberne står klar – og mange kommuner står klar, siger Karina Ransby.

 

Regeringen bør indkalde til topmøde
Det er et område, som vil have meget opmærksomhed fra kommunernes side i de kommende år, vurderer Forsikring & Pension.

 

- Vi vil opfordre regeringen til at indkalde til et topmøde om fremtidens ældreboliger, hvor vi i fællesskab kan finde frem til de bedste løsninger på fremtidens udfordringer på velfærdsområdet - herunder udfordringerne med plejeboliger på ældreområdet, fortæller Karina Ransby.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Pension og Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.