Tema
Debat

Kommission for nedslidning og tilbagetrækning har fået et opdrag, der er spot on

15. aug. 2020
Partierne bag aftalen om seniorpension har netop offentliggjort kommissoriet for den kommende kommission for nedslidning og tilbagetrækning. Det er spot on i forhold til de udfordringer, der er i pensionssystemet, mener Forsikring & Pension.

Selv om vi i dag har et pensionssystem i verdensklasse, så er der stadig udfordringer, der bør løses. Den nye kommission skal netop se på de steder, hvor skoen trykker.

- Det skal ikke nødvendigvis være en enten-eller-beslutning at trække sig tilbage. Der skal også være mulighed for en mere gradvis overgang til pensionslivet. Det kræver mere fleksibilitet omkring tilbagetrækningen, og det har vi i Forsikring & Pension efterspurgt længe. Derfor er det positivt, at en kommission også skal se på dette aspekt, fortæller Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension. Vi ved fra talrige undersøgelser, at danskerne har vidt forskellige ønsker til, hvor længe de vil være på arbejdsmarkedet. Det giver behov for mere fleksibilitet, end hvad der i dag er muligt.

Fleksibilitet bør også tænkes sammen med den stigende pensionsalder og kommissionens analyser af en fremtidig levetidsindeksering. Større fleksibilitet kan få et langt arbejdsliv til at være mere overkommeligt. Her bør kommissionen tage bestik af en politisk løsning om differentieret pension. Nye muligheder for tidligere tilbagetrækning for nogle grupper kan gøre behovet for ændringer i levetidsindekseringen mindre. Og hvis differentieret pension bliver dyrt, har vi ikke råd til at afvige fra den nuværende levetidsindeksering.

- Det er også gode toner, at der skal være mere enkelthed i systemet. Mange finder i dag pensionsområdet komplekst og har svært ved at gennemskue deres egen pension. Derfor er det godt, at kommissionen skal se på mulighederne for at gøre pensionssystemet mere simpelt, fortæller Karina Ransby.

Stærke løsninger i forvejen

Det undrer os dog, at kommissionen får til opgave at se på nye former for forsikringsordninger for nedslidte. Det danske arbejdsmarkedspensionssystem har opbygget stærke løsninger til nedslidte lønmodtagere i form af tab af erhvervsevne m.v. Sådanne forsikringer kan også købes på individuelle vilkår. Det er vigtigt, at kommissionen ikke kommer med forslag, der ødelægger et velfungerende marked.

Vi er derfor også glade for, at kommissionen får frem til 2022 til at se på problemstillingerne. Det komplekse system kræver god tid til tilbundsgående analyser, og det er vigtigt at se på hele pensionssystemet og på samspillet mellem de offentlige ydelser og arbejdsmarkedspensionssystemet.

I den sammenhæng hilser vi Jørn Neergaard Larsen velkommen som formand.

- Det er glædeligt med en formand, der har et langt og indgående kendskab til det danske arbejdsmarkeds- og pensionssystem, siger Karina Ransby.

 

 

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Pension & Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)