Grønne danske statsobligationer skal følge europæiske standarder, hvis de skal blive en succes

Publiceret 06.04.2021
Nationalbanken og Finansministeriet har bebudet, at Danmark nu arbejder på at indføre grønne statsobligationer som det 4. AAA-ratede land i Europa.

Forsikrings- og pensionsbranchen hilser de grønne statsobligationer velkomne som et vigtigt element i at sikre finansiering af den grønne omstilling. Men de grønne statsobligationer bør leve op til tre klare kriterier, hvis de skal blive en succes, understreger brancheorganisationen Forsikring & Pension.

 

- Der er et massivt fokus i den danske pensionsbranche på investeringer, som ikke alene sikrer afkast, men også bidrager til den grønne omstilling. Det gælder også grønne obligationer, hvor branchen har investeret for 25,7 mia. kr. i grønne obligationer i 2020 – herunder også grønne statsobligationer i Holland. Så der er stor interesse og et klart potentiale, hvis de grønne danske statsobligationer bliver skruet rigtigt sammen, siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

 

- Helt grundlæggende bør Nationalbankens model være strømlinet med de kernekomponenter, som den kommende EU-standard for grønne obligationer lægger op til. Hvis vi får en særlig dansk model for grønne obligationer, som ikke ligger tæt op ad den tyske model eller den kommende EU-standard, så risikerer vi, at de ikke bliver særligt attraktive for investorerne, og dermed også for den danske branche, siger Kent Damsgaard.

 

Han fremhæver tre klare kriterier, som de grønne statsobligationer bør leve op til, når Nationalbanken fremlægger en model:

 

  1. Klare rammer for brugen af provenu. Som minimum skal de bl.a. indeholde detaljerede oplysninger om anvendelsen af provenuet, beskrivelse af det grønne projekt og dets klimamæssige mål, beregninger af forventede klimamæssige effekter, samt beskrivelse af strategier og processer.
  2. Alignment med EU-taksonomien på grønne projekter, hvilke som minimum skal fremme én af de seks bæredygtighedsmålsætninger.
  3. Periodisk afrapportering på fordelingen af provenuet og den forventede klimamæssige effekt samt verificering at en myndighedsbestemt enhed for at sikre, at obligationen (det grønne projekt) efterlever EU standardiserede krav og kriterier.

- Likviditet og transparens er af stor betydning generelt for vores selskaber. Bliver obligationerne uigennemskuelige, er der stor risiko for, at de bliver fravalgt, ikke mindst fordi vi selv er underlagt en massiv mængde regulering såsom rapporteringskrav om bæredygtighedsrelaterede oplysninger, slutter Kent Damsgaard.

Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør