Tema
Debat

Pensionsbranchen er en af hovedmotorerne bag overskud på betalingsbalancen

Pensionsbranchen ligger i top 3, når det handler om at tjene penge hjem til Danmark – foran både fødevare- og maskinindustrien, viser nye tal fra Forsikring & Pension.

 

​Pensionsselskaberne er blandt de brancher, der henter allermest valutaindtjening hjem til Danmark fra udlandet. For pensionsselskabernes vedkommende sker det i form af afkast af den del af pensionsformuen, som de har investeret i udlandet.

 

Det dokumenter en ny undersøgelse – som Forsikring & Pension offentliggør i dag på konferencen ”Hvordan får vi vækstmilliarderne til at rulle?”.

 

Tallene viser, at i 2014-2016 har forsikrings- og pensionsbranchen stået for gennemsnitligt 53 mia. kr. af den årlige valutaindtjening til Danmark – og det placerer branchen på en tredjeplads foran fx fødevare- og maskinindustrien. Første- og andenpladsen går til virksomheder inden for engroshandel og medicinalindustri.

 

- Pensionsbranchen forvalter en meget stor del af udlandsformuen. Flotte afkast på de udenlandske investeringer sikrer danskerne højere pensioner, men de gør også dansk økonomi robust over for internationale tilbageslag, siger adm. direktør Per Bremer Rasmussen, Forsikring & Pension.

 

Danmark havde i årtier underskud på betalingsbalancen og en stor gæld til udlandet. Med et langt sejt træk i 1990’erne lykkedes det Danmark at vende den udvikling. Det skete blandt andet, fordi flere og flere danskere fik arbejdsmarkedspensioner, og en række skattereformer gjorde det fordelagtigt at spare op frem for at stifte gæld.

 

- Den positive udvikling skyldes den store udbredelse af pensionsopsparing. Den samlede pensionsformue har været med til at sikre, at Danmark siden 1998 har haft overskud på betalingsbalancen, og at vi i dag har en udlandsformue på over 1.200 milliarder kroner, siger Per Bremer Rasmussen.

 

Pensionsbranchen er blandt de største aktører på investeringsområdet i Danmark. De samlede investeringer i livs- og pensionsselskaber udgør næsten 4.000 mia. kr. – det er dobbelt så meget som BNP.


Valutaindtjening i udvalgte brancher 2014 – 2016.

 


Kilde: Forsikring & Pension.

Kontakt