F&P om vismændene: Sunde ældre og stop for modregning rummer nøglen til større arbejdsudbud

Publiceret 12.10.2021
De Økonomiske Råd offentliggør i dag vismandsrapporten for efteråret 2021 med en flot prognose på kort sigt. På lang sigt nedjusteres holdbarheden, og F&P vurderer, at der er større usikkerhed om holdbarheden end tidligere. Vismændenes rapport peger samtidig på, at et bedre helbred både hos vores ældre og borgere generelt har stor betydning for, hvor længe borgerne kan blive i job.

De Økonomiske Råds konjunkturprognose viser en forventet vækst i år på 3,9 pct. og 3,6 pct. næste år.

 

- Corona-krisen var hård og kort for Danmark, og alle prognoser tyder på en kraftig genopretning, der fortsætter i 2022. På den baggrund deler vi vismændenes vurdering af, at finanspolitikken bør strammes nu. Det kan mindske risikoen for overophedning både på arbejdsmarkedet, men også boligmarkedet, som dog ser ud til at have nået toppen, siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

 

Holdbarheden nedjusteres med 0,6 pct. af BNP til 1,0 pct. sammenlignet med fremskrivningen i efteråret 2020.

 

- Den finanspolitiske holdbarhed er et vigtigt styringsredskab for dansk økonomi. Holdbarheden siger noget om behovet for strukturreformer. Derfor er det vigtigt, når vismændene kommer med nye prognoser for holdbarheden. Selvom der naturligvis er stor usikkerhed omkring holdbarhedsberegningen, så er det alligevel væsentligt, når 1/3 af holdbarheden forsvinder med dagens opdaterede skøn, siger Kent Damsgaard.

 

Ubrugt helbredspotentiale

Vismændene sætter også fokus på ældres arbejdsevne i deres rapport, og rapporten viser, at der blandt de nuværende 50-70-årige er et ”ubrugt” helbredspotentiale på 3,5 år.

 

- Den virkelig gode nyhed i vismændenes rapport er, at vores levealder og helbred følges ad. Det viser, at den stigende folkepensionsalder både er fornuftig med samfundsøkonomiske briller, og når vi ser på den enkeltes helbred. Derfor er det også virkelig positivt, at begge sider af Folketinget er optaget af at gøre op med eksempelvis modregning, som rammer ældre i job, siger adm. direktør Kent Damsgaard.

 

Han fremhæver også konklusionen i vismændenes rapport om den tætte sammenhæng mellem danskernes helbred og deres erhvervsdeltagelse.

 

- Vi taler meget om at finde veje til at øge arbejdsudbuddet i denne tid, men der bør komme langt mere fokus på danskernes generelle helbredstilstand. Jo sundere, vi er, jo længere kan vi arbejde – og jo bedre tilværelse har vi i øvrigt. Derfor er arbejdet med sundhed og forebyggelse også et kæmpe fokusområde i de danske forsikrings- og pensionsselskaber, siger Kent Damsgaard.

 

 

Kent Damsgaard

Vil du vide mere?

Kent Damsgaard

Adm. direktør

Relaterede links