Tema
Debat

Deltid kan koste dyrt i pension

21. aug. 2017
Godt en ud af tre arbejdende kvinder i Danmark er på deltid, viser tal fra Eurostat og Danmarks Statistik. Det kan koste dyrt i pension, advarer Forsikring & Pension.​​​​​​​

Hver tredje arbejdende kvinde i Danmark er på deltid, viser tal fra Danmarks Statistik og Eurostat. Og de kvinder har færre penge til alderdommen end de fuldtidsarbejdende. For deltid koster i pensionsopsparing, advarer Forsikring & Pension, pensionsselskabernes brancheorganisation.

 

Derfor har branchen nu udvidet værktøjet Pensionsmåler.dk, så enhver kan se, hvad deltid og/eller barsel koster i pensionsopsparing.

 

- Kvinder sparer lige så stor en del af deres løn op, som mænd gør. Kvinder har imidlertid generelt en lavere løn end mænd, og det smitter af på, hvor stor pensionen bliver. Derfor skal kvinder være særligt opmærksomme på konsekvenserne for pensionen, hvis de går på barsel og deltid, siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

Da kvinder desuden lever længere end mænd og typisk holder op med at arbejde før mænd, skal pensionen desuden typisk strække i en længere periode.

 

- Pension afspejler løn - og hvor meget og hvor længe, vi arbejder. Derfor er det på arbejdsmarkedet, at vi skal sikre en pensionsmæssig ligestilling, siger Anne Seiersen.

 

Familierne kan også selv gøre noget. Nemlig træffe beslutninger om fordeling af barsel og deltid med åbne øjne - også om de pensionsmæssige konsekvenser.

 

Det kan de fx gøre ved at bruge Pensionsmåler.dk​ til at se, hvad deltid og barsel vil koste i alderdommen. På den baggrund kan kvinden og manden aftale, at de i fællesskab i en periode indbetaler ekstra til kvindens pension for at kompensere for den nedgang barsel og deltid betyder.

 

Vil man vide, hvor meget ekstra, så kan pensionsmåleren også hjælpe med det. Her kan man fx se, hvor meget der skal indbetales ekstra i en periode, for at indhente de penge kvinden ville have indbetalt til pension, havde hun arbejdet fuld tid.

 

- Det er klogt, at alle familier, hvor en af parterne arbejder deltid, ser på pensionen. Og det er også en god ide at tage stilling til, om der er en fair pensionsfordeling, hvis man på et tidspunkt går fra hinanden. Man kan spørge sit pensionsselskab om hjælp til begge dele, siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension. 

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.