Tema
Debat

Du lever længere end du tror – kan din pension følge med?

Vi bliver ældre og ældre, fordi levetiden stiger. Det giver mange muligheder for et godt og langt otium, men stiller også krav til pensionsopsparingen, hvis levestandarden skal bevares gennem hele livet.

 

Vi lever længere og længere. Det betyder helt grundlæggende, at vi kan forvente at blive ældre end vores forældre. Men det er ikke alle danskere, der selv tror, det vil gå sådan. 63 pct. af danskere i alderen 50-64 år tror ikke, at de bliver ældre end deres forældre. Det er næsten 2/3. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Forsikring & Pension.

 

Det er ikke gået op for os alle, at levetiden stiger, og det risikerer at spolere planerne for en god og tryg pensionisttilværelse fra start til slut. En tryg pensionisttilværelse kræver blandt andet, at der er udbetalinger fra din pensionsopsparing hele vejen.

 

 - Det er svært at spå – især om fremtiden. Det er en gammel sandhed, som også gælder levetiden. Derfor er det vigtigt, at pensionen kan følge med, når vi levere længere. Den gode nyhed er, at det er let at sikre. Du skal bare spare op i en livrente! Livrenten sikrer dig nemlig en fast udbetaling hver måned gennem hele pensionisttilværelsen – uanset hvor gammel du bliver, siger Karina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

Et eksempel baseret på de faktiske tal for levetiden illustrerer, hvor svært det er selv at planlægge sin pension: En mand fyldte 50 år for 25 år siden. Han kunne dengang regne med at blive 76 år gammel. Så han planlagde at spare op i en ratepension og få den udbetalt over 10 år. Det passede godt sammen med en folkepensionsalder på 65 år og en forventet levetid på 76 år.

 

Men den forventning om levetiden viser sig at være for pessimistisk. Nu er den samme mand blevet 75 år i dag, og han kan regne med, at leve til han bliver 86 år. Hans 10-årige ratepension vil være løbet ud, og han skal klare sig uden indkomst udover folkepension i resten af sin pensionisttilværelse. Men hvis han havde haft en livsvarig pension, ville den være fortsat hele livet.

 

Det hører med til historien, at den generelle levetid er vokset meget i de sidste 25 år. Levetiden for en 50-årig er steget med 5 år. Hertil kommer, når man bliver 75 år, har man allerede levet længere end andre. Det er en slags levetidsbonus, som betyder, at man kan se frem til leve endnu længere, end det der var udsigten som 50-årig.

 

Ydermere kan alle, der er 75 år i dag, samtidigt forvente, at levetiden også stiger fremover. Faktisk skønnes det, at levetiden vil vokse yderligere næsten to år. Samlet kan en 75-årig forvente at blive næsten 88 år. Det er næste 23 år som pensionist. Og det er noget mere end forventningen som 50-årig.

 

 

Anm.: Figuren viser forventet antal år som pensionist, målt som levetid efter folkepensionsalderen på 65 år for en mand af årgang 1944 som 50-årig i 1994 og den samme mand som 75-årig i 2019. Den forventede levetid for en 75-årig er både længere, fordi man kan forvente at leve endnu længere, hvis man først er blevet 75 år, men også fordi levetiden generelt er forbedret.


Kilde: Egne beregninger på baggrund Danmarks Statistik og Finanstilsynet.

 

 

 

 

 

 

Kontakt


Pension & Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
+45 41 91 90 80
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.