Tema
Debat

Nyt F&P-udspil: Brug for byrdetjek for de mindre virksomheder

12. nov. 2021
Danske forsikringsselskaber mødes af mange rapporteringskrav fra myndighederne. Flere af kravene står ikke mål med den lave risiko, der er i en række af de mindre selskaber. Derfor foreslår F&P nu et byrdetjek af rapporteringskravene målrettet de mindre forsikringsselskaber. Forslagene i byrdetjekket går ikke på kompromis med forbrugerbeskyttelsen.

Rapporteringskrav og byrder er steget betydeligt for forsikrings- og pensionsselskaberne over de senere år. Derfor har F&P særligt fokus på at sikre, at hele branchen ikke bliver mødt med en masse nye unødige krav, men også om der kan ske forbedringer af eksisterende krav. Det gælder bl.a. de mange mindre forsikringsselskaber, som ligger over hele landet. Ny kommende EU-regulering om solvenskrav kan ovenikøbet resultere i endnu flere rapporteringskrav fremover.

 

- Det er bestemt god fornuft, at vores branche er underlagt rapporteringskrav, men på nogle punkter gør man det urimeligt svært for de små selskaber, som skal rapportere på et niveau, der slet ikke giver mening. Vores budskab med forslagene er, at rapporteringskravene skal være rimelige, og det budskab gælder i øvrigt både for store og små selskaber siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

 

Han peger på, at myndighederne i andre nordiske lande har indført undtagelser i kravene til de mindre selskaber.

 

- De danske myndigheder kunne godt skele lidt mere til deres nordiske kollegaer, som i langt højere grad udnytter mulighederne for at undtage mindre selskaber fra forskellige rapporteringskrav. Det gør vi stort set ikke i Danmark, og det rammer altså de små selskaber – og deres kunder – med unødigt bøvl, fortæller Kent Damsgaard.

 

Rapportering medfører omkostninger, der i sidste ende betyder højere priser for forbrugerne. Samtidig er nogle danske selskaber meget små. Det ses bl.a. ved, at de 26 mindste selskaber i Danmark tilsammen har en markedsandel på lige under 9 pct. Og ingen af disse selskaber har en markedsandel på over 1 pct. Til sammenligning har de 5 største selskaber en markedsandel på totalt 62 pct.

 

- Vores mindre selskaber er kendetegnet ved, at de kun håndterer et lokalt marked, og de har ikke kunder andre steder end i Danmark. Selskaberne udbyder typisk enkle produkter, som fx forsikringer for indbo, kasko og brand. Derfor foreslår vi, at der foretages et byrdetjek af en række af de rapporteringskrav, som virksomheder møder. Formålet er at skabe bedre proportionalitet og mindske rapporteringsbyrde målrettet især de mindre selskaber uden at gå på kompromis med forbrugerbeskyttelsen, fortæller Kent Damsgaard.

 

Helt konkret har F&P fem forslag. Forslagene handler primært om de indberetninger, som selskaberne foretager til myndighederne.

 

Kernen i forslagene går ud på, at Danmark skal blive bedre til at bruge de lempelsesmuligheder, der allerede eksisterer i EU-lovgivningen i dag. Det vil sige, at der fra EU’s side er taget højde for, at der også med de lempelige indberetningskrav er gode kontrolmuligheder for myndighederne og dermed et fortsat fornuftigt niveau af forbrugerbeskyttelse. Forslagene vil dermed gøre hverdagen nemmere for selskaberne uden det reelt går udover informationsniveauet til hverken de danske myndigheder eller offentligheden.

 

Blandt forslagene peges også på forbedringsmuligheder på en række rent danske rapporteringsfrister.

 

EU-kommissionen har den 22. september offentliggjort et større udspil på solvensreguleringen, hvor flere af forslagsområderne er berørt, og her vil F&P nu arbejde for at forslagene kommer med i den politiske proces.

Se F&Ps konkrete forslag her


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.