Amerikansk pengepolitik har ramt job-loftet

Publiceret 05.11.2021
Flere amerikanere kom i job i oktober, viser dagens kongetal. Men over den seneste måneds tid er det blevet klart, at beskæftigelsen får svært ved at nå det rekordhøje niveau før coronakrisen. Derfor er det god timing, at den amerikanske centralbank, FED, har annonceret, at opkøbsprogrammet bliver reduceret med 15 mia. dollar om måneden. Mulighederne for at stimulere økonomien gennem pengepolitikken er ved at være udtømte.

Dagens jobrapport viser en fremgang på 531.000 i beskæftigelsen, mens ledigheden er nede på 4,6 pct. Men der er klare tegn på, at beskæftigelsen USA ikke vil nå tilbage til det rekordhøje niveau i februar 2020. Det skyldes, at arbejdsstyrken er skrumpet, fordi mange ikke længere står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er det også det rigtige tidspunkt at begynde at stramme pengepolitikken, sådan som chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, annoncerede efter rentemødet i onsdags.

 

- Set i lyset af dagens kongetal virker det som den rigtige timing, at den amerikanske centralbank strammer op. Den lempelig pengepolitik har understøttet økonomien under tilbageslaget fra coronakrisen. Det har medvirket til en hurtig genopretning og gavnet beskæftigelsen, men effekten aftager nu. Man har ramt loftet for, hvor mange flere der kan komme i job alene ved en lempelig pengepolitik, siger Andreas Østergaard Nielsen, analysechef i F&P.

 

Verden over har pengepolitikken været meget lempelig for at understøtte økonomierne under coronakrisen. Men en uændret fortsættelse af opkøbsprogrammerne vil formentlig ikke kunne sikre fuld beskæftigelse, vurderer analysechefen.

 

- Pengepolitikken kan ikke skabe flere arbejdspladser, end der er hænder og hoveder til, og derfor er det klogt nu at stramme pengepolitikken i USA. Nu skruer man ned for opkøbet af obligationer, og der venter givet renteforhøjelser i horisonten, når det pengepolitiske fokus nu rettes mod at begrænse inflationen, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Høje afkast klinger af

I Europa er man ikke nået så langt endnu.  ECB annoncerede i sidste uge blot at man er klar til at stramme pengepolitikken. Udsigten til pengepolitisk stramning i USA og på sigt i Europa vurderes på lidt længere sigt at føre til mere normale og lidt lavere afkast for de danske pensionskunder i forhold til de meget høje afkast de seneste år.

 

- Finansmarkederne er forberedte på stigende renter, og det kan nok medvirke til at køle de glohede aktiemarkeder en smule. Kigger vi lidt længere frem, ser vi formentlig ind i en normalisering, hvor de meget høje afkast, som de danske pensionsopsparere har fået de sidste par år, klinger af, slutter Andreas Østergaard Nielsen.

 

 

Andreas Østergaard Nielsen

Vil du vide mere?

Andreas Østergaard Nielsen

Underdirektør